Vticniki mala slikica

WordPress je eden najbolj priljubljenih in razširjenih odprtokodnih sistemov za upravljanje vsebine (CMS). Ocenjeno je, da je kar 40-45% vseh strani na svetovnem spletu narejeno z uporabo WordPressa. Njegova priljubljenost izhaja iz enostavne uporabe, široke palete funkcionalnosti in pa možnosti izbire med številnimi WordPress vtičniki.

Vtičniki (angl. plugins) so delčki kode, ki jih vgrajujemo v WordPress in dodajajo funkcionalnost spletni strani. Z uporabo vtičnikov lahko brez dodatnega programerskega znanja postavite vse od čisto preprostega osebnega bloga do profesionalne poslovne strani podjetja in spletne trgovine. Obstaja več tisoč vtičnikov, ki so na voljo za uporabo, v tem blogu pa vam bomo predstavili izbor najboljših.

1. UpdrafPlus 

WordPress spletne strani je treba konstanto posodabljati in vzdrževati. Hitro se zgodi, da se pri kakšni posodobitvi stran poruši, zato toplo priporočamo uporabo vtičnika za ustvarjanje varnostnih kopij, kot je npr. UpdraftPlus. Z vtičnikom UpdraftPlus lahko nastavite urnik samodejnega ustvarjanja in shranjevanja varnostnih kopij na različne lokacije. Če se stran poruši, ima na voljo zelo uporabno funkcijo “Restore”, ki omogoča, da spletno stran obnovite iz shranjenih varnostnih kopij.

2. Akismet

Če imate na spletni strani omogočene komentarje, potem boste želeli imeti nameščen vtičnik Akismet. Preprečuje neželene komentarje, ki pa niso samo nadležni, ampak lahko vsebujejo neverne zlonamerne povezave. Vtičnik uporablja umetno inteligenco in analizira vsebine, da ugotovi, kaj je neželeno in kaj ne. Preprosto naložite in aktivirajte vtičnik in po naših izkušnjah ne boste imeli opravka z neželeno vsebino na spletni strani.

3. Wordfence

Za zaščito vaše spletne strani pred zlonamernimi napadi, kot so virusi, hekerski napadi in druge oblike spletnih groženj, je obvezna namestitev vtičnika Wordfence. Z uporabo naprednega firewalla preprečuje številne poskuse hekerskih napadov in blokira vse sumljive IP naslove, ki so potencialno lahko nevarni. Poleg tega ima tudi funkcijo skeniranje spletne strani za morebitno zlonamerno kodo. Z uporabo Wordfenca bistveno izboljšate varnost vaše spletne strani in zaščitite vaše obiskovalce in poslovanje pred morebitnimi grožnjami in vdori.

4. Yoast SEO in Rank Math

Vtičnikov za SEO optimizacijo spletnih strani je veliko, mi pa bomo izpostavili vtičnika Yoast SEO in Rank Math, ki sta verjetno najbolj priljubljena SEO vtičnika. Vtičnika pomagata optimizirati spletno stran za izbrane ključne besede z dodajanjem meta opisov in naslovov, kreiranjem sitemapsov, analizo in nasveti za optimiziranje besedila in še mnogo več. Oba vtičnika sta odlični orodji, ki prihranita čas in energijo pri optimizaciji spletne strani, in kar je najbolje, za njuno uporabo ne potrebujete strokovnega znanja o SEO optimizaciji.

5. Google Site Kit

Google Site Kit je brezplačen vtičnik, ki ga je razvila Google ekipa za uporabnike platforme WordPress in omogoča integracijo različnih Googlovih orodij, kot so Google Analytics, Google Search Console in Google PageSpeed Insights. Na enem mestu imate dostop do pregleda vseh osnovnih analiz in statistik o uspešnosti vašega spletnega mesta v Googlu. Prihrani veliko časa, saj se ne rabite prijavljati v vsako orodje posebej, poleg tega pa je zelo enostaven za uporabo.

6. Formidable Forms

Formidable Forms je vtičnik za obrazce, ki vam omogoča, da ustvarite kontaktne in druge obrazce z enostavnim vmesnikom. Vtičnik ima številne predloge, ki jih lahko uporabite za hitro ustvarjanje obrazcev. Prav tako ponuja številne možnosti za oblikovanje in omogoča, da prejemate sporočila in izpolnjene obrazce preko e-pošte.

7. WooCommerce

Želite imeti spletno trgovino? Potem je WooCommerce odgovor. Vtičnik za spletne trgovine vam omogoča, da enostavno ustvarite in upravljate spletno trgovino na WordPress spletni strani. Dodajate lahko izdelke, upravljate naročila, obdelujete plačila in še velikoveč. WooCommerce ponuja oblico možnosti za prilagoditev vaše trgovine, poleg tega pa je povsem brezplačen.

8. TranslatePress

Vtičnikov za prevajanje WordPressa je veliko. Za začetnike in nove uporabnike pa še posebej priporočamo TranslatePress. Uporablja namreč vizualni urejevalnik, ki omogoča urejanje prevodov neposredno na spletni strani. To pomeni, da lahko uporabniki vidijo, kako bo njihov prevod videti v živo, medtem ko ga urejajo, kar poenostavlja postopek prevajanja in zagotavlja bolj natančne prevode.

9. Loco Translate

Dostikrat se zgodi, da želimo na spletni strani nekaj prevesti, pa nam to vtičnik ali tema ne omogoča. Za te primere uporabite vtičnik Loco Translate, saj lahko z njim prevajamo različne elemente spletnega mesta, kot so besedila, sporočila o napakah, obvestila, opisi izdelkov in drugo. Vtičnik deluje na podlagi prevodov, ki jih shranite v ločene datoteke za posamezne jezike, kar omogoča urejanje prevodov na enostaven in organiziran način.

10. Smush

Ko pride do optimizacije slik, je Smush naša izbira. Omogoča vam namreč, da zmanjšate velikost slik na vaši spletni strani, ne da bi izgubili njihovo kvaliteto. Vtičnik uporablja napredne algoritme za stiskanje slik in odstranjevanje nepotrebnih podatkov, kar omogoča hitrejše nalaganje slik na vaši spletni strani. Je odlično orodje, da izboljšate hitrost vaše spletne strani.

Zaključek

V tem blogu smo predstavili nekatere izmed najboljših WordPress vtičnikov, ki jih lahko uporabite za izboljšanje funkcionalnosti, varnosti, hitrosti in SEO optimizacije vaše WordPress spletne strani. Vedite, da je na voljo veliko vtičnikov in izbira tistih, ki ustrezajo vašim potrebam, je ključna za uspeh vaše spletne strani. S pravilno izbiro vtičnikov lahko izboljšate uporabniško izkušnjo na vaši spletni strani in povečate svojo spletno prisotnost.

Prijava na ART blog

S klikom na gumb “pošlji” se strinjate s hrambo svojih podatkov v naši podatkovni bazi in komuniciranje prek navedenega kontakta.
Več o tem si lahko preberete v politiki o zasebnosti.