Kako pravilno pripravimo datoteke za tisk

V današnjem digitalnem svetu, kjer se večina komunikacije odvija preko zaslonov, je tiskanje še vedno ključni del poslovnega in osebnega življenja. Čeprav je prehod na digitalne medije poenostavil številne procese, pa tiskanje še vedno zahteva natančnost in skrbno pripravo datotek. V tem blogu bomo na kratko predstavili nekaj osnovnih pravil, kako pripraviti datoteke za tisk za brezhibne rezultate, ki ne bodo odstopali od tistega, kar vidite na zaslonu.


Resolucija

Ena od ključnih točk, na katero morate biti pozorni pri pripravi datotek za tisk, je resolucija.
Ko govorimo o tisku, se resolucija nanaša na število pik (točk) na enoto dolžine. Meri se v pikah na palec (dpi – dots per inch). Višja resolucija pomeni, da je več pik na palec in vodi do boljše kakovosti tiskanja.

Običajno se za tiskanje uporablja ločljivost 300 dpi (pik na palec). Datoteke z nizko resolucijo lahko povzročijo slabe rezultate, zato je zelo pomembno, da preverite, da je vaš izdelek v primerni resoluciji.

 

Hi vs low res

 

Barvni prostor

Datoteke morajo biti oblikovane v barvnem prostoru CMYK, ki je standard za tiskanje. Če so datoteke oblikovane v RGB-ju, ki se uporablja za slike na zaslonu, lahko pride do razlik v barvah med digitalnim prikazom in tiskom.

Izjema so seveda Pantone barve, ki se po navadi uporabljajo v situacijah, kjer je ključnega pomena doseči natančno in dosledno barvno ujemanje, na primer pri tiskanju logotipov blagovnih znamk, embalaže in drugih tiskanih materialih. Pantone v offset tisku ni potrebno pretvarjati v CMYK.

Skratka, predno datoteko pošljete v tisk, preverite, da so barve v pravilnem barvnem območju oz. jih ustrezno pretvorite. Priporočamo tudi, da preverite kalibracijo svojega računalniškega zaslona. Če ta namreč ni pravilno kalibriran, se lahko barve in kontrast, ki jih vidite na zaslonu, razlikujejo od tistega, kar bo natisnjeno.

Več o barvnem prostoru in CMYK barvah lahko preberete TU.

 

Format in priprava datoteke

Datoteko za tisk pripravite v razmerju 1:1, da se zagotovita natančnost in uspešnost tiskalniškega postopka. To pomeni, da je velikost pripravljene datoteke enaka dejanski velikosti tiskovine, ki jo želite dobiti. Izjema so veliki formati, kot so plakati, oglasne table ali panoji, kjer se v izogib prevelikim datotekam lahko odločite za uporabo razmerja 1:10. Seveda pa na drugačno merilo opozorite svojega tiskarja.

Končna datoteka, ki jo pošljete v tisk, naj bo vedno v PDF formatu, ki je standard in ga podpirajo številne tiskarske naprave in računalniški programi. Vendar pa je vedno dobro preveriti tudi specifične zahteve tiskarne, saj imajo lahko določene zahteve glede nastavitev v PDF datotekah (barvni profili, nastavitve resolucije in druge parametri, ki so ključni za visokokakovosten tisk).

 

Besedilo

Pazljivo oblikovanje besedila je ključnega pomena za doseganje čitljivih in estetsko prijetnih tiskanih materialov. Poskrbite, da je besedilo dovolj veliko (ne manj kot 6 pt), in da so razmaki med vrsticami ter besedami primerni. Preverite tudi, ali so vse pisave vključene v datoteko in da so združljive s tiskalnikom.

Najbolj varna praksa ja, da v oblikovalskem programu, predno izvozite datoteko v pdf, pretvorite besedilo v krivulje in se tako izognete težavam z manjkajočimi pisavami in združljivostjo s tiskalnikom, ki bi lahko vplivala na videz natisnjenega besedila. Seveda si shranite duplikat datoteke z originalnimi pisavami, saj urejanja besedila ni več mogoče, ko je to pretvorjeno v vektorski zapis.

 

Barvna pokritost in črna barva

Barvna pokritost pomeni količino barve, ki se nanaša na tiskani material. Je seštevek odstotkov CMYK vrednosti. Pri tisku je pomembno upravljati barvno pokritost, da se preprečijo težave, kot so dolgo sušenje, prenašanje barve na druge strani ali neenakomerna barvna reprodukcija. Maksimalna barvna pokritost je običajno odvisna od vrste papirja in tiskarskih nastavitev. Načeloma seštevek barv ne sme biti več kot 330 % za premazne papirje in 280 % za nepremazne papirje.

Še en napotek je, da za navadno besedilo vedno uporabite povsem črno barvo brez mešanice drugih barv (C0 M0 Y0 K100). Za ozadja in velike tiskane površine pa lahko uporabite »rich black,« ki se ustvari z dodajanjem majhnega odstotka ciano, magente in rumene k črni barvi (npr. C30 M30 Y30 K100). To ustvari bolj bogat in nasičen videz črne barve na končni tiskovini.

 

Bleed (dodatek za porezavo)

Bleed v tisku pomeni dodatni prostor okoli območja tiska, ki sega čez robove dejanskega formata izdelka. Namen bleed-a je zagotoviti, da se barve in grafični elementi, ki segajo do roba območja tiska, ne odrežejo ali izgubijo, ko je izdelek obrezan na svojo končno velikost. Standardni bleed običajno znaša okoli 3 do 5 mm. V praksi pomeni, da morajo grafični elementi, ki segajo do roba izdelka, dejansko presegati rob območja tiska za nekaj milimetrov, kar se nato obreže. Ko datoteko izvozite v pdf, seveda ne pozabite vključiti tega dodanega prostora in oznak za porezavo.

Grafiko in besedilo tudi nekoliko umaknite od roba končnega formata. S tem preprečite, da bi ključni elementi oblikovanja bili preblizu robov, in se tako izognete morebitnim težavam pri rezanju. Standardni odmiki se določijo glede na obliko izdelka in običajno znašajo nekaj milimetrov (npr. 5 mm) od robov formata.

 

Natančnost in skrb pri pripravi datotek sta ključnega pomena, saj bosta zagotovila, da se vaša vizualna sporočila prenesejo tako, kot ste si zamislili. Sledite tem korakom in poskrbite za to, da bodo vaši tiskani izdelki vedno izstopali po izgledu in kakovosti.

 

Prijava na ART blog

S klikom na gumb “pošlji” se strinjate s hrambo svojih podatkov v naši podatkovni bazi in komuniciranje prek navedenega kontakta.
Več o tem si lahko preberete v politiki o zasebnosti.