Blagovna znamka je skupek filozofij in vrednosti, ki jih ta znamka predstavlja in se lahko z njo poistovetimo.

Blagovna znamka definicija: Predvsem je to skupek filozofij in vrednosti, ki jih ta znamka predstavlja in se lahko z njo poistovetimo. Vključuje elemente, kot so logotip, slog, kombinacije barv, kombinacija znakov, ime, slogan in vrednote.

Vsi vsaj približno vemo, kaj pomeni pojem blagovna znamka, saj smo si v življenju vsaj enkrat kupili steklenico Coca Cole (primer je izbran čisto naključno in ne predstavlja vzorca in ne preferira določene BZ podjetja) in torej v praksi videli kaj pomeni nakup artikla z uveljavljeno blagovno znamko. Vedeli smo, kaj bomo v steklenici dobili in zaupali blagovni znamki, da je notri res tisto, kar je bilo ob prejšnjemu nakupu. Blagovno znamko pa sestavlja precej več kot samo zagotovilo konstantne kvalitete.

Zakaj smo torej kupili Coca Colo in ne Pepsi Cole? S prvo smo se na podlagi izkušenj in osebnega pogleda bolj poistovetili in nam je torej boljša izbira, čeprav večina ljudi ne loči okusa obeh pijač. Zakaj torej privrženost neki blagovni znamki? Blagovna znamka ima namreč svoje življenje.

Blagovna znamka – entiteta

Ima torej blagovna znamka lastnosti živega bitja? No, ne ravno v klasičnem pomenu besede, ampak vseeno ima z realnim življenjem kar nekaj skupnih točk. BZ (blagovna znamka) ima svoje registracijo, razvoj, obdobje kreiranja karakterja, pridobivanje prijateljev in ugleda, obdobje zrelosti in nazadnje tudi smrt. Starost je pri blagovni znamki ponavadi prednost. Nihče še ni slišal za blagovno znamko, ki bi umrla zaradi starosti.

Izjeme so edino blagovne znamke, ki so tempirane na časovno obdobje in v prihodnosti zaradi umrtja segmenta ne morejo preživeti. Če se mogoče izrazim bolj slikovito in pesniško: blagovna znamka je kakor mlado vino, ki ga je potrebno negovati in starati. Na koncu pa dobimo žlahtno kapljico, polno arome, ki nam bo v ponos in zadovoljstvo. Tudi tukaj velja pravilo, da z napačno potezo hitro uničimo sadove našega dela.

Blagovna znamka – identiteta

Najbolj pomembna stvar za BZ je njena identiteta, ta se preko izkustev uporabnikov implementira v njihovo zavest. In ker ljudje nismo pasivni opazovalci, postane le-ta osebna blagovna znamka, pač na podlagi prirojenih vrednost in pogleda na svet. Zatorej tudi identiteta blaga ali storitve ni samo ena in pri vzgoji nove BZ se moramo tega zavedati.

Ugled

Za BZ sta zelo pomembna tudi karakter in ugled. Prvo smo dali blagovni znamki ob registraciji in kakor je pri človeških sorodnikih v navadi, se ji značaj kaj malo spreminja, smernice so že dane ob zagonu. Nekaj drugega pa je ugled. S pomočjo blagovne znamke se poskuša vzpostaviti zaupanje strank in ustvariti pozitivno percepcijo izdelka. Tega pa si je potrebno pridobiti, kar v praksi pomeni brezmadežno uporabo, stremljenje k zastavljenim ciljem, konstantno kvaliteto in zanesljivost. Vse skupaj lahko predstavlja veliko trdega dela in veliko vloženih sredstev.

Vizualni aspekt

Blagovno znamko moramo ponavadi tudi grafično prikazati. Ljudje smo pač vizualna bitja in imamo radi pred očmi kaj oprijemljivega, to pa velja tudi tukaj. Zatorej potrebujemo za BZ tudi šminko, ki ji rečemo Celostna grafična podoba, ki je spet zgodba zase – o tem bom povedal kaj več enkrat drugič. Celostna grafična podoba, v nadaljevanju CGP je zunanja maska blagovne znamke in mora biti skrbno izbrana oziroma oblikovana v skladu s filozofijo, ki jo BZ nosi s seboj.

Za kreacijo dobre blagovne znamke si moramo torej odgovoriti na nekaj vprašanj:

  • Komu je namenjena?
  • Kaj izraža?
  • Kakšen karakter ima?
  • Kakšne so njene vrednote?
  • Kakšni so njeni cilji?

Na tak analitičen način lahko seciramo segmente vsake nove (lahko pa tudi že uveljavljene, ker je dober trening) blagovne znamke in jo s pomočjo strokovnjakov za marketing naredimo uspešno.

RAD/-A BI ZVEDEL/-A ŠE KAJ VEČ >

Tomaž Berčič

Prijava na ART blog

S klikom na gumb “pošlji” se strinjate s hrambo svojih podatkov v naši podatkovni bazi in komuniciranje prek navedenega kontakta.
Več o tem si lahko preberete v politiki o zasebnosti.