Spletno oblikovanje - izdelava spletnih strani.

 

Izdelava spletnih strani zahteva, da najprej poznamo pojem uporabnost. Uporabnost naslavlja odnos med orodjem in njegovim uporabnikom. Da bi bilo neko orodje učinkovito, mora svojemu uporabniku dopustiti, da opravi zadano si nalogo na najboljši možni način.
Ta isti princip velja za računalniške aplikacije kot tudi spletne strani. Da bi ti sistemi delovali na takšen način, morajo imeti sledečo lastnost; njihov NAMEN mora biti jasen in raba mora biti UČINKOVITA.

Izdelava spletnih strani – uporabnost in učinkovitost

Uporabnost spletne strani je odvisna od mnogih dejavnikov:

 • Funkcionalnost spletne strani (hitro nalaganje, neposrednost informacije, odsotnost nepotrebnih animacij, itd.)
 • Kako poteka tok skozi spletno stran in kako ta tok ustreza uporabniku (logika navigacije, strukture spletnega mesta)
 • Kako odziv aplikacije ustreza pričakovanju uporabnika

Da bi bili boljši oblikovalci spletnih mest se moramo prvo naučiti in razumeti pravila in principe oblikovanja le teh. Uporabna in učinkovita spletna stran ima torej sledeče lastnosti:

 • Mora biti logična
 • Lahko jo je uporabljati
 • Tolerira naše napake in nas na njih opozarja, itd …

Spletne strani, ki se osredotočajo na razno navlako namesto na vsebino odvračajo uporabnike. Kolikokrat zapremo neko stran zaradi zahtev po različnih vtičnikih (flash in razni multimediji), predolgega nalaganja grafike, nepotrebnih animacij…?
Lepe, impresivne in oblikovalsko prepričljive strani so pomembne zaradi različnih razlogov (ustvarjanje blagovne znamke, kredibilnost, zabavnost in privlačnost…), vendar pa jim je potrebno kot protiutež postaviti potrebo uporabnika pri doseganju njegovega cilja oz. njegovega namena obiska spletne strani.

Ne pozabimo, namen spletne strani je posredovanje informacije na kar se da hiter in učinkovit način. Ljudje smo na internetu zelo nestrpni in prvih nekaj sekund odloča o tem, ali bo uporabnik nadaljeval z obiskom in raziskovanjem strani ali pa ga bo zapustil (in obiskal vam konkurenčno stran).

Izdelava spletnih strani – Preprostost naj prevladuje

Če dizajn deluje dobro tudi brez katerega elementa, ga odstranite.
Glede na to da je to pravilo težko upoštevati v celoti (oz. ga neradi upoštevamo), si je dobro zapomniti sledeče. Grafika je na spletni strani le kot dodatek, ki podpira in poudarja vsebino in ni namenjena sama sebi. Uporabnika ne sme motiti, ga odvračati od vsebine ali kakorkoli omejevati, da bi prišel do določene informacije. Oblika je v službi vsebine in ne obratno.

Upoštevanje uveljavljenih pravil spleta

Splet je postal žanr z svojimi, že uveljavljenimi pravili. Iz vidika uporabnosti je torej smiselno slediti pravilom, ki so jih vzpostavile dominantne spletne strani ker so uporabniki so že vajeni določenih layoutov in oblik elementov.

Resolucija zaslona in layout

Strani naj bodo optimizirane za prikaz na stacionarnem ekranu kot tudi mobilnem (telefon ali tablica).

Informacijska arhitektura in navigacija

Ni potrebno veliko truda, da se uporabniki izgubijo tudi na informacijsko omejenih spletnih straneh. Ta problem se še poveča takrat, ko uporabnik na stran ne vstopi skozi prvo (domačo) stran, temveč skozi katero drugo stran, ki mu jo ponudijo iskalniki kot npr. Google ali najdi.si med svojimi zadetki.
Informacijska arhitektura se torej osredotoča na spletno oblikovanje učinkovite navigacije, organizacije, označevanja, in iskalnih sistemov.

Navigacija je ena izmed glavnih komponent na spletu in zato zahteva sledeče, dobro premišljene odločitve:

 • Videz in povezav
 • Kako obiskovalcem razložiti, kam lahko gredo in kam jih bo povezava popeljala
 • Vizualizacija trenutne pozicije uporabnika na strani
 • informacijska arhitektura

Nekaj pravil za oblikovanje navigacije

 • Lahko dojemljiva
 • Enotna in konstantna čez celotno spletno stran (primarna naj se močno razlikuje od sekundarne)
 • Uporabiti minimalno število klikov za to, da pridemo do neke vsebine
 • Jasno in logično označevanje gumbov (brez rabe kratic, žargona itd.)
 • Podpira naloge in cilje uporabnika
 • Grupiranje navigacije v logične enote
 • Če je le možno, se izognemo drsenju (“skrolanju”) da pridemo do določene navigacije ali gumba

 

V tem članku je na grobo opisanih nekaj poglavitnih prijemov ki nam, v kolikor jih upoštevamo, pomagajo narediti učinkovito in uporabnikom prijazno spletno mesto.

 

Vas zanima izdelava spletnih strani? Kontaktirjate nas.

 

 

Prijava na ART blog

S klikom na gumb “pošlji” se strinjate s hrambo svojih podatkov v naši podatkovni bazi in komuniciranje prek navedenega kontakta.
Več o tem si lahko preberete v politiki o zasebnosti.